Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Madspild

Netto går til kamp mod madspild

Hos Netto mener vi, at mad skal spises og ikke spildes. Derfor er vi gået ind i kampen mod madspild og har de sidste år sat en lang projekter i gang. Og vi stopper ikke her. Vi prøver hele tiden nye ting af, der kan være med til at gøre kål på madspild.

Vi bilder os ikke ind, at madspild helt kan undgås, men vi forsøger hver dag at blive bedre, end vi var i går. Målet er at halvere vores madspild inden 2030, og vi er allerede godt på vej.

Her kan du læse om nogle af de ting, vi indtil videre har sat i søen for nå vores mål.

VI KÆMPER MED ÅBNE KORT

Første skridt mod mindre madspild er at spille med åbne kort. Konkrete løsninger kræver håndgribelige tal og som Danmarks største dagligvarekæde, har vi et ansvar for at gå forrest. Derfor har vi, som den første dagligvarekæde i Norden, offentliggjort vores tal for madspild. Som du kan se på grafen, er vi godt på vej i den rigtige retning. Men vi skal hele tiden blive bedre. Sammen.

*Med samme antal butikker som i 2016, er Nettos madspild 17.121 tons. I 2017 fik vi 38 nye butikker, og derfor er det samlede madspild 17.635 tons.

SAMMEN OM MINDRE MADSPILD

Vores mere end 500 Netto-butikker rykker ind på Too Good to Go’s madspilds-app. Her kan du dagligt finde 5 forskellige poser med overskudsvarer fra butikkerne til kun 29 kroner. Sammen kan vi redde op mod 840 tons mad fra skraldespanden om året.

Kom nemt i gang:

  1. Download Too Good To Go-appen.
  2. Find din lokale Netto og køb en pose via appen.
  3. Kom ned i din lokale Netto og vis kvitteringen på app'en til en medarbejder.
  4. Modtag din Too Good To Go pose og nyd maden med god samvittighed.

FRA MADSPILD TIL MÅLTID

I en forretning som vores kan det ikke undgås, at der kommer overskudsvarer ind imellem.

For at undgå at maden ender i containeren, indsamler FødevareBanken dagligt vores overskudsvarer og deler dem ud til varmestuer, børnehjem og andre organisationer, der har brug for en hjælpende hånd. Samtidig samarbejder vi med FødevareBanken om nye måder at bekæmpe madspild. Det har blandt andet ført til en madspildsapp og vores jule- og påskedonationer. Det kan du læse mere om herunder.

OVERSKUDSMAD TIL DEM, DER INTET HAR

Når julen og påsken står for døren, bliver der ikke sparet på noget i de danske hjem. Heller ikke på madvarerne. Sammen med FødevareBanken gør vi derfor en ekstra stor indsats for at bekæmpe madspild i højtiderne.

Den første lukkedag i helligdagene møder Netto-medarbejdere ind tidligt om morgenen og samler de friske overskudsvarer, der ikke kan holde helligdagene over. De bliver kørt ud til nogle af FødevareBankens modtagerorganisationer som Kirkens Korshærs varmestuer. En del af maden bliver frosset ned til senere brug, mens den resterende del bliver forvandlet til Danmarks største jule- eller påskefrokoster for hjemløse og fattige familier med mere end 1.300 deltagere. Tilberedt af kendte kokke, der stiller frivilligt op til lejligheden.

VI HAR SAMLET ALLE OVERSKUDSVARER I ÉN APP

Med app’en – Mad Skal Spises – går Netto forrest i kampen mod madspild. Sammen med FødevareBanken har vi udviklet en app, der samler alle overskudsvarer i én app. Ikke bare fra Nettos egne butikker. Vi har valgt at åbne op, så andre dagligvarebutikker, bagere, slagtere mv også kan lægge deres varer op. Ja, faktisk kan du også selv lægge overskudsvarer op, når du spotter dem og dermed hjælpe andre med at finde dem. Det gør det nemt at få et samlet overblik over, hvor du kan spare penge og samtidig bekæmpe madspild i dit lokalområde.

Mad Skal Spises app'en har vundet den store internationale pris "SAP Innovationspris 2018" for evnen til at udnytte teknologien til at bekæmpe madspild.

 

         

DANSKERNES BEDSTE IDEER MOD MADSPILD

Madspild er et fælles problem, som vi kun kan løse med fælles hjælp. Derfor satte vi gang i et ambitiøst projekt – madspildsideer.dk. Her bad vi danskerne komme med deres idéer til, hvordan vi sammen kan mindske madspild inden for tre områder: Hjemme, i dagligvarebutikkerne og i samfundet. De 10 bedste idéer inden for hver kategori er blevet sammenfattet i en rapport, som er overleveret til Erhvervsminister Brian Mikkelsen, men du skal naturligvis også have glæde af den.

DOWNLOAD RAPPORTEN

EN GUL SKY OVER OVERSKUDSVARER

- Der er ingen grund til at græde over spildt mælk, siger man. Vi er helt uenige. Vi vil gøre alt for, at ingen varer går til spilde. Er der varer, som vi ikke kan sælge – fx fordi emballagen er gået i stykker, ompakker vi dem og sælger dem til nedsatte priser. Vi har samlet overskudsvarerne i specielle kasser eller markeret dem med gule skyer. Så er de nemme at finde.

VI HAR INDSAT EN SPECIALENHED

Det er sin sag at bestille den rigtige mængde varer hjem. Derfor har vi taget skeen i egen hånd og nedsat en specialenhed – vores Waste hunter team. De rykker ud og uddanner vores personale i butikkerne, så de bliver bedre til at bestille den rigtige mængde varer hjem. Det kræver blandt andet, at de bliver gode til at lære kundernes behov og indkøbsvaner.

VI HAR BRUG FOR DIN HJÆLP

Det er vores fælles ansvar at sikre, at mad ender i maver og ikke i skraldespande.

Som Danmarks største dagligvarebutik er det naturligt, at vi går forrest i kampen mod madspild. Vi håber, det kan inspirere flere til at være med i kampen. Til gavn for miljøet, de socialt udsatte og din pengepung.

Har du gode råd og ideer eller spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på kontakt@madskalspises.nu.

Netto-avisen