Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Plastik

Plastik hører ikke til i naturen

Naturen er ved at blive kvalt i plastik. Hvert år produceres der mere end 300 mio. ton plastik, og en faretruende stor del ender i naturen til skade for miljøet og dyrelivet. Det vil Netto i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden ændre på. Vores ambition er, at intet af den plastik, der anvendes i Netto, ender i naturen.

PLASTIK ER GODT. OG DET ER SKIDT

Plastik er på mange måder et nødvendigt materiale. Plastemballage spiller en vigtig rolle for holdbarhed på fødevarer og er blandt andet derfor med til at begrænse madspild. Men fordi plast er så anvendeligt, bliver det brugt meget. Også for meget. Både i industrien og på hjemmefronten. Det skal vi have lavet om på.

Vi skal af med den unødige plastik og sikre, at en langt større del af plasten genbruges. Og som Danmarks største dagligvarekæde ser vi det som vores ansvar at gå forrest. Første skridt er at indføre pant på plastikposer.

Pant på plastikposer

Som den første danske dagligvarekæde indførte Netto pant på plastikposer i april 2018. Panten skal sikre, at poserne bliver indsamlet og genanvendt, så de ikke ender som affald og i sidste ende til skade for miljøet og dyrelivet.

Pantordningen har kørt som testforsøg i alle Netto-forretninger på Fyn og Bornholm. Testen har vist, at det er rent faktisk er muligt at få forbrugerne til at ændre vaner. Salget af plastikposer faldt med op til 15 %, mens næsten 10 % af poserne vendte tilbage. Og tallene stiger dag for dag.

Resultaterne viser, at konceptet virker. Men det viser også, at det kan blive endnu skarpere, før det skal rulles ud i vores butikker i resten af Danmark og Sverige, Tyskland og Polen. Derfor har vi nu hævet panten og introduceret nye poser af genbrugsplast.

FÅ 2 KR. I PANT

For at motivere dig til at genbruge poserne endnu mere end du gør i dag, hæver vi panten med 1,50 kr. Til gengæld belønner vi dig med 2 kr. i pant, når du afleverer den slidte pose igen til kasseassistenten i Netto. Du får altså en pant-gevinst på 50 øre. Det kan forhåbentlig motivere dig til at aflevere endnu flere genbrugsposer, som så kan genanvendes.

POSER AF 90 % GENBRUGSPLAST

Samtidig har vi skrottet de to gamle plastikposer og erstatter med én ny plastikpose, som består af 80% genbrugsplast. Snart indfører vi et indkøbsnet, der består af hele 90% genbrugsplast. Også det vil kunne pantes. Alt sammen skridt i den rigtige retning mod en cirkulær økonomi, hvor genbrugt plast får en værdi.

BRUGER DU PLASTIKPOSER RIGTIGT?

Mange indkøbsposer bruges kun én gang og smides derefter ud eller bruges som skraldepose. Det er hverken en god løsning for miljøet eller for pengepungen. 

I stedet handler det om at genbruge plastikposen så mange gange som muligt. Når posen ikke længere kan hænge sammen, skal den indleveres til Netto. Herefter sørger vi for, at plastikken bliver genbrugt (det gør vi i øvrigt også med alle de poser, der havner hos os).

Netto og WWF går sammen mod plast

WWF Verdensnaturfonden og Netto er indgået i et partnerskab for at finde nye løsninger på verdens plastproblemer herhjemme og i udlandet.

Sammen vil vi søsætte en række initiativer, der bl.a. skal fjerne unødvendig plastik i vores egne produkter og emballage, og sikre at mest mulig plastik genanvendes, ligesom vi vil introducere nye og mere bæredygtige løsninger. Endelig vil vi sammen med WWF Verdensnaturfonden indsamle plastik, der allerede er endt i naturen, så verdens dyreliv kan få et tiltrængt pusterum.

Helt overordnet er Nettos ambitioner

Vi vil:

  • Bruge mindre plast og andre emballagetyper
  • Sikre bedre genbrug af plastik
  • Give mere information og flere valgmuligheder til vores kunder omkring plastik og emballage generelt

… og Nettos målsætninger er:

  • Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
  • Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
  • Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
  • Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases

Sammen kan vi gøre en forskel

Vi bilder os ikke ind, at vi kan løse alle plastikproblemer her og nu. Men vi har indledt en rejse, som kan gøre en stor forskel på den lange bane. Vi håber, at du har lyst til at tage med. Har du gode råd og ideer eller spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på kundeservice@netto.dk.

Netto-avisen