Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Alt det, du ikke vidste, du skulle vide om ost

Ost er en fantastisk alsidig fødevare, og der findes mange forskellige ostetyper. Denne guide vil nemlig gøre dig klogere på det hvide guld og giver dig et udpluk af nogle af de mest populære ostetyper – og hvad de er gode til.

 

OSTENS LAGRING GIVER SMAG

En god ost tager tid. Jo længere tid, osten lagrer, jo kraftigere bliver smagen. Den mellemlagrede ost er den mest solgte i Danmark.

Mild: 5-8 uger

Mellemlagret: 10-14 uger

Lagret: 15-20 uger

Ekstra lagret: ca. 35 uger

Ekstra, ekstra lagret: ca. 50 uger

 

SÅDAN OPBEVARER DU DIN OST

Ost skal opbevares køligt og helst ikke i helt tætsluttende materiale – undgå derfor at pakke osten ind i en frysepose, film eller stanniol, som mange gør. Brug i stedet vokspapir, der både fastholder fugten og giver osten mulighed for at ånde. En plasticboks eller osteklokke kan også være med til at sikre en god luftfugtighed omkring osten. En skæreost vil typisk kunne holde sig 3-4 uger i køleskabet.

 

TIP! Har du for meget ost, kan du godt fryse det ned. De bedst egnede ostetyper er dog revet ost og skæreoste over 45+, der kan holde sig 3-4 måneder i fryseren.

Lav det skønneste brød med ost og krydderurter på ingen tid, lige til at brække i mindre stykker.
OSTEBRYDEBRØD

OST MED GOD SAMVITTIGHED

Vil du gerne være sikker på, at de dyr, der leverer mælk til din ost, lever under gode forhold, kan du gå efter økologiske oste eller oste anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Løgismose har for eksempel udviklet en hel serie af gourmetoste, der stiller høje krav til både smag, håndværk og dyrevelfærd.

 

VEGANSKE OSTE

Ønsker du en mere plantebaseret kost, findes der også en række veganske oste, der er baseret på planteolier i stedet for mælk. SPIR, er Nettos egen serie af plantebaseret varer, hvor du blandt andet finder veganske oste.

Vidste du, at de ikoniske huller i gule oste stammer fra bakterier, der udskiller en særlig luft, mens osten lagrer?

Lækkert groft foccaciabrød med masser af frisk timian og rosmarin samt vegansk mozzarella.
FOCCACIA MED URTER OG VEGANSK OST

KEND DIN OST

Danbo er en lysegul komælksost med en fast konsistens, der er ideel i skiver på brød. Danbo er den mest populære ost i Danmark.

”Den gamle” er lagret i 28-35 uger og har masser af smag. En ost dedikeret til sande osteelskere, der vil nyde den markante smag på et stykke brød.

Blå ost er lys hvidlig med en flot blågrøn skimmel, der giver osten en karakteristisk rund, fyldig og markant smag. Den blå ost er fantastisk på ostebrættet samt i salater, dressinger og saucer.

Havarti er en mild dansk ost med en tynd skorpe og fedtet konsistens. Dens glimrende smelteegenskaber gør den velegnet på panden, i ovnen og på grillen.

Brie er en hvidskimmelost, der er hvid udenpå og indeni gemmer på en blød ostemasse indeni. Brien er ideel på brød eller som dessert med nødder og æble eller pære.

Cheddar er en af verdens mest spiste oste. Den gule, hårde ost har en salt og lang eftersmag og er god til vin og tapas.

 

TIP! Prøv denne opskrift på saftige og nemme rugbrødsboller, der egner sig fortrinligt til en god skive ost.

Vi giver dig ti tips og tricks til det ultimative ostebord.
10 TIPS TIL DET ULTIMATIVE OSTEBORD
Netto-avisen