Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Bliv set på cykel

Det er begyndt at blive tidligt mørkt, og morgener og eftermiddage bliver hurtigt dunkle. Derfor er det nu endnu vigtigere, at du er synlig, når du og familien cykler af sted til og fra arbejde og skole. Vi guider dig til at blive set på cyklen.

På med lygterne

Der skal være lys på cyklen fra solnedgang til solopgang, så det er på høje tid, at få styr på om cykellygterne virker, eller om du skal investere i nye.

Din forlygte skal være sådan, at du kan køre sikkert og se hvor du cykler, hvis det er nødvendigt.

Ifølge lovgivningen skal dine lygter kunne ses 300 meter væk. Forlygten skal være hvid eller gul, og baglygten rød. Lygterne må gerne blinke.

Du kan læse mere om hvilke krav der er til din cykel på www.sikkertrafik.dk

Husk reflekser

Reflekser er vigtige, for at du kan blive set. Du skal selvfølgelig have de reflekser på cyklen, som loven kræver, men derudover er det en god ide at tænke på, om ikke også du selv bør lyse op.

Loven kræver, at du skal have reflekser på cyklen for og bag, på siderne og på pedalerne. Refleksen skal være hvid foran og rød bag på. Reflekserne på siden af cyklen skal være hvide eller orangegule.

Sådan bliver du mere synlig

  • En mørk vinterjakke, gør dig ikke mere synlig, så overvej at tage en sikkerhedsvest på i pangfarver og med reflekser, når du skal cykle.
  • Cykler du med rygsæk, så køb et overtræk til tasken, som har store reflekser på.
  • Sørg for, at der er reflekser på din cykelhjelm, køb eventuelt et overtræk til hjelmen, med reflekser på
  • Udover de lovpligtige reflekser på cykelhjulene, så sæt ekstra reflekser på cyklens eger, for at øge din synlighed. Det lyser op og gør dig mere synlig, når du krydser en vej.

Husk at… Tjekke de refleksbånd, som er syet på jakker og ski-dragter. Slid og tøjvask vil med tiden forringe refleks-effekten.

Pangfarver halverer risikoen for ulykker

Det er ikke kun reflekser, som gør dig mere synlig. Pangfarver hjælper dig med at lyse op, så bilister nemmere kan se dig, også når det ikke er mørkt.

Et dansk forskningsprojekt fra TrygFonden og Aalborg Universitet viser, at risikoen for at blive kørt ned bliver reduceret med 48 procent, hvis du klæder dig i pangfarver, f.eks en cykeljakke, vest eller lign. Det skyldes bl.a. at cyklister er nemmere at få øje på i sidespejlene, når de lyser op.

Netto-avisen