Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Planlæg din madpakke (og undgå fristelser)

Du havde egentlig tænkt dig at lave sunde, nærende madpakker, som giver dig energi til en hel dag… men ender i stedet på tanken med en fransk hotdog og en pose lakridser til dessert. Kender du det?

Livet kan nogle gange spænde ben for gode intentioner, men ved at planlægge din madpakke og meal preppe til hele ugen, undgår du at falde for fristelser, der ikke giver dig benzin til hjernen.

Få tips og tricks til, hvordan du nemt forbereder en lækker og varieret madpakke her.

En mættende skål salat med masser af grønt, saftig kylling, knasende sprødt skind og smilende æg.
Salat bowl med kylling & æg

FORDELE VED AT FORBEREDE

Der er mange fordele ved at planlægge din madpakke hele ugen.

  • Spar penge: Det er dyrt i længden at købe mad på tankstationen, og du kan spare mange penge ved at planlægge og handle stort ind en gang om ugen. Og så har du bedre tid til at nyde din frokost, fordi du ikke skal bruge din pause på at hente mad.
  • Undgå fristelser: Du undgår at falde for fristelsen til en fransk hotdog, burger eller et pizzaslice – din frokost er jo lige klar til at spise og kan i stedet være spækket med grøntsager.
  • Mere tid i hverdagen: Tid er ofte en mangelvare, og derfor giver det god mening at masseproducere en gang om ugen.  Få styr på alle madpakkerne på én gang, og spar til gengæld hurtigt 20-30 minutter hver aften (eller mere).
  • Bæredygtigt: Derudover kan det være med til med at reducere madspild, da der er større chance for, at du får brugt alt det, du har i køleskabet.

Så når maven begynder at knurre, og frokostpausen er lige rundt om hjørnet, er det en lille gave til dig selv at kunne hive en lækker madpakke ud af køleskabet. Og det kræver faktisk ikke mere end lidt planlægning og et par timer i køkkenet at gøre madpakken klar til hele ugen.

 

Tip! Vent med at samle din sandwich eller salat, til du skal spise den. Hold elementerne adskilt i små bokse eller en madkasse med små rum.

Lækre små sandwich smurt med pesto og lagt sammen med sprød salat, avocado, frisk mozzarella og agurk.
Sandwich med avocado og mozzarella

SÅDAN GØR DU

Sæt dig ned og planlæg, hvad du skal bruge for at kunne sammensætte fem varierede madpakker. Det er en god ide at forberede en række forskellige elementer, som du kan sammensætte på kryds og tværs i en sandwich, en salat og en varm ret, så du ikke føler, du spiser det samme hele ugen. Du kan for eksempel forberede disse elementer:

  • Basis: Kog nogle brune ris, quinoa eller couscous, du kan bruge i en salat eller varm ret.
  • Dip og dressing: Lav en humus f.eks. sød kartoffel humus eller cachewdip og en god olie-eddike-dressing.
  • Salat og grøntsager: Skyl og skær gulerødder, peberfrugt, kål, agurk og salatblade i mindre stykker, og stil dem på køl i separate beholdere. Du kan også forberede bagte grøntsager som sød kartoffel, rødbede eller butternutsquash.
  • Kød og æg: Lav frikadeller, krydrede kyllingestrimler eller en gang kødsauce. Sæt det hele på køl.
  • Groft brød: Hav også et godt brød klar med masser af fibre og fuldkorn. Det kan både være rugbrød eller grovboller, som du kan bruge til sandwich eller som tilbehør til salaten.
  • Søde og salte snacks: Lav også nogle nærende snacks, der er lette at have med på farten, så du ikke falder i chokoladebar-fælden om eftermiddagen. Det kan være saltede mandler, havregrødschips eller müslibarer. 

Nu har du alt, hvad du skal bruge til fx to varme retter med ris, kylling og grøntsager, to salater og en sandwich. Du kan variere grøntsagerne og salaterne, så retterne ikke bliver helt ens. Brug fx kyllingen i en cæsarsalat én af dagene.

En mættende skål salat med masser af grønt, sushi ris, edamame bønner, avocado & røget laks.
Salat sushi bowl med laks

GØR DET HYGGELIGT

Find et tidspunkt i løbet af ugen, hvor du har tid til at være i køkkenet i en time eller to. Det kan for eksempel være søndag eftermiddag, hvor der er god tid til at gå og hygge sig med det.

Skal ungerne også have madpakker med i børnehave eller skole, skal du endelig bare tage dem med i køkkenet. Sæt noget godt musik på, og indstil jer på, at nu skal der skæres, skylles, hakkes og steges.

Tip! Vær opmærksom på, at det ikke er alle råvarer, der holder sig friske i køleskabet. Gå efter hårdkogte æg, stegt kylling og snittede eller bagte grøntsager, der sagtens kan holde sig friske i lufttætte beholdere. Læg eventuelt et stykke fugtet køkkenrulle over de rå grøntsager – så bliver de ikke kedelige.

Gulerodsspiralerne med appelsin og salattern er en frisk og sprød salat lige til at tage med til frokost.
Spiralsalat med gulerod, appelsin & salattern
Netto-avisen