Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Undgå møl i tøjet

Det er tid til at pakke sommertøjet væk og hive de uldne sweatre og varme huer frem. Men er der flaksende møl i klædeskabet og mystiske huller i tøjet, så er det om at slå hårdt ned, før de små flyvende djævle gør en ende på hele garderoben. Vi guider dig.

Hvad er møl?

Den møl du finder i dit tøj er enten klædemøl eller pelsmøl, som er små flaksende insekter, med lange lysebrune vinger - de kan godt minde lidt om en natsværmer. Møl lægger æg i uvasket tøj, som fortrinsvist er lavet af organiske stoffer, som bomuld, uld, fjer og pels. Når æggene er lagt, går der et par dage før de klækker, og larverne går straks i gang med at æde af dit tøj.

Sådan undgår du møl i tøjet

Vask tøjet

  • Først og fremmest er det vigtigt at du ikke lægger uvasket tøj i dit klædeskab, for det elsker møl, når de skal lægge æg.
  • Skal du pakke sommertøjet væk, så vask det først, så eventuelle laver og æg ikke kommer med. Pak tøjet ned i plastikposer, papirsposer eller i kasser, der slutter tæt.
  • Æg og larver fra møl er skrøbelige, så en almindelig omgang vask og en tur i tørretumbleren slår de irriterende dyr ihjel.
  • Rens slår også møl ihjel, men sig det lige til de søde mennesker i renseriet, at du har mistanke om møl, så de kan ”isolere” dit tøj indtil det bliver renset
  • Har du en pels, så tal med en fagmand om hvordan du skal behandle pelsen.

Frys

  • Møl dør i hård frost. Så har du tøj, bamser, puder mm som ikke kan vaskes, så smid dem i fryseren i minimum 2 døgn, så er møl, larver og æg slået ihjel.
  • Har du møl i møblerne eller tæpper, så kan du prøve at stille dem ud om natten om vinteren i frostvejr, når termometeret viser mindst ti grader frost. Møblerne skal tages ind om dagen og ud igen om natten. Gør det minimum to nætter i træk. Skiftet mellem kulde og varme, slår angivelig møllene ihjel.

Gør rent

  • Møl gemmer sig i kroge og revner, så har du møl i garderobeskabet eller kommoden, så tøm det og støvsug godt i alle hjørner. Støvsugning fungerer også på tæpper, møbler og gardiner med møl.
  • Vask af, efter du har støvsuget, men spar på vandet – møl elsker fugt

Cedertræ

I gamle dage lagde man blokke, kugler eller ringe af cedertræ i garderobeskabe og skuffer, som en slags naturlig mølkugler. Cedertræ fungerer angiveligt ved, at skadedyrene ikke kan lide træduften, og derfor ikke søger hen til de steder hvor duften er. Duften skulle også virke appetitnedsættende på møllarver, så de ikke spiser af tøjet.

Kilder: Miljø- og fødevarestyrelsen, Greenpeace

Netto-avisen