Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

6 hjemmelavede julegaver til hele familien

TEKST Natasja Gamborg Rasmussen

Hvorfor ikke glæde din familie med en personlig julegave? Det bliver jo aldrig pænt med DIY, tænker du måske. Ok jo – her er seks bud på gaver, der er lette at lave og samtidig vil imponere.

1. Kogebog a la dig

Der er bare noget helt særligt ved at bruge tid med familien i køkkenet. Det kan derfor være en rigtig god idé at samle en personlig kogebog med familieopskrifter, yndlingsretter eller måske julegodter, som I laver sammen hvert år. Når først de er skrevet ned, kan de gemmes til evig tid og gå i arv. Det kan enten være bedsteforældrene, der giver glemte opskrifter videre til de yngre familiemedlemmer, eller børnene, der laver en kogebog til den i familien, der er vild med mad. Skriv små anekdoter til de forskellige opskrifter, så det bliver endnu mere personligt. Sæt opskrifterne flot op, og print dem ud på elegant, blankt printerpapir, og lav huller i papiret. Så kan du nemt smide dem i et flot ringbind

 

2. Små fødder – nu på tryk

Er der noget mere nuttet end baby- og børnefødder? Især bedsteforældre og forældre vil blive henrykt over at få søde, små aftryk af deres højtelskede unger. Og det er nemt! Mal de buttede hænder eller fødder med fingermaling eller sovsekulør med en pensel, og placér poterne på et lærred eller kraftigt papir, alt efter ønske. Du kan også lave aftryk i ler, som børnene helt sikkert vil synes er sjovt at lege med. Husk, at du lige skal huske at prikke et hul i leraftrykket, inden du kommer det i ovnen – så kan det nemt hænges op på væggen.

 

3. Den fineste stage

I de kolde vintertimer skaber levende lys en hyggelig atmosfære, og en personlig men stilren lysestage i naturtræ kan give hjemmet lidt ekstra hygge. Den simple og rustikke måde at gribe det an på, er at bore et hul i en lille træstamme med et bredt træbor, hvor du kan stille et stort fyrfadslys. Du kan også lave en lidt mere raffineret stage:

Det skal du bruge:

  • To stykker rundt træ (fås iPanduro Hobby)
  • Maling (i modtagerens yndlingsfarver)
  • Lysholder
  • Læderrest
  • Lim, hultang og nitte

Sådan gør du:

  • Start med at male de to runde stykker træ i de ønskede farver, og lad det tørre.
  • Lim de to stykker træ sammen, og fastsæt lysholderen med lim på toppen i midten af træet. Klip et stykke læder af, så det passer rundt om lysholderen. Det må gerne gå cirka fire centimeter ud i hver side.
  • Markér, hvor nitten skal sidde mellem de to læderstrimler, og tag dem af lysholderen. Tag hultangen, og lav et hul der, hvor du har markeret. Sæt så nitten i. Placér læderremmen på lysholderen på lysestagen.

 

4. Pust nyt liv i kalenderen

De fleste forældre har en kalender til den hektiske hverdag, hvor der holdes styr på fritidsaktiviteter, weekendplaner, familiefødselsdage, frisørtider og meget andet. En hjemmelavet kalender er meget sjovere end dem, du kan købe. Den kan nemlig illustreres med tegninger, feriebilleder, sjove hverdagsminde eller skægge citater. Hvis du virkelig er i det kreative hjørne, kan du lave den helt fra bunden selv, skrive dage og måneder ind, printe fine billeder ud på fotopapir og klippe-klistre den, lige som du vil have den. Hvis du er i tidsnød, fi ndes der mange forskellige websites, der kan hjælpe dig med designet.

 

5. Sig det med smykker

Forkæl din mor, datter eller en veninde, du virkelig holder af, med et personligt smykke – for eksempel et armbånd. Lav det så simpelt og elegant så muligt. Du skal bare bruge en vokset, farvet smykkesnor og et vedhæng, du selv vælger. Hæng vedhænget på snoren, og læg så enderne af snoren forbi hinanden. Bind to dobbeltknuder to steder på snoren, så du kan justere armbåndet i størrelse. Hvis du bruger en længere snor, kan du nemt forvandle armbåndet til en flot halskæde. Vælger du læder i stedet for snor, kan du nemt og billigt købe en pæn armbåndslås i de fleste hobbyforretninger.

 

6. Farvel til glemte nøgler

Alle kender en person, der aldrig kan finde deres nøgler, og han eller hun skal da have en hjemmelavet nøglering, så nøglerne ikke forsvinder i lommen eller skuffen. Du skal have fingrene i fire store træperler i forskellige størrelser, en sjat maling i valgfri farve, et stykke lædersnor, en nøglering og en karabinhage. Så er du klar. Mal først træperlerne, og lad dem tørre. Bind lædersnoren i karabinhagen, og fastgør den med en løkke, så der er to lige lange ender. Sæt perlerne på snoren, så begge ender af lædersnoren er i enden af perlerækken. Bind nu en knude, og sæt nøgleringen i karabinhagen.

 

Tip! Tjek alle skuffer og hylder for materialer, der kan genbruges, inden du går i gang med dine gaver. Du kan måske spare en krone eller to, hvis du finder en fin stof- eller malingrest.

Kilder: mydailyspace.dk og femina.dk

Netto-avisen