Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Pride er kampen for kærlighed og køn

TEKST Mette Sofie Gervig

Det er august, og det betyder fokus på mangfoldighed, seksualitet og køn. Copenhagen Pride-festivalen fylder gaderne med regnbuefarver, rettigheder og parade for 22. år i træk. Læs, hvorfor det historisk set er ret stort, her.

 

Når LGBTQIA-festivalen Copenhagen Pride løber af stablen i august, samles vi for at fejre kærligheden – i alle dens mangfoldige konstellationer. Og festivalen kulminerer hvert år med et festfyrværkeri af en parade, hvor over 300.000 mennesker står klar langs den 3,3 kilometer lange rute med regnbuefarvede flag og store smil, der hylder seksualitet og køn i alle former.

 

Og der er meget at være stolt af, for historisk set har vi her i lille Danmark længe gået forrest i feltet i kampen for lige rettigheder for blandt andet homoseksuelle. I 1989 var vi det første land i verden, hvor det blev muligt for par af samme køn at registrere deres partnerskab.

 

Vejen til ligestilling har dog været lang og hård, for vi skal ikke længere tilbage end 1933, hvor homoseksualitet blandt mænd var kriminelt her til lands og blev straffet med fængsel. Og først i 1981 fjernede Sundhedsstyrelsen homoseksualitet på listen over psykiske lidelser.

 

Vidste du, at..

Den allerførste Copenhagen Pride fandt sted i 1996, da København var Europæisk kulturby og værtsby for årets europride?

 

Axel og Eigil blev til Axgil

En af de helt store pionerer og aktivister, når det gælder homoseksuelles rettigheder i Danmark, var Axel Lundal Madsen, der i 1948 stiftede Forbundet af 1948, der senere blev til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske. I dag er navnet udvidet til Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner eller LGBT Danmark. Efter mange års kamp for lige rettigheder, og næsten 40 års forlovelse, indgik Axel i 1989 registreret ægteskab med Eigil Eskildsen som det første homoseksuelle par nogensinde. Sammen tog de kombinationen af deres fornavne, Axgil, som efternavn. Først i 2012 kunne homoseksuelle par dog blive viet i kirken og indgå ægteskab på lige fod med heteroseksuelle.

Op gennem 1990’erne kom der en stigende interesse for kønsroller og kønskonstruktion i samfundet, hvorfor kampen for køn og kærlighed i dag omfatter mange andre end de homoseksuelles rettigheder.

 

Psst.. Netto var den stolte vinder af 'Detailprisen Axgil' til Danish Rainbow Award 2018: “Netto sender klare signaler om at være en mangfoldig detailforretning. De viser rummelighed overfor transkønnede, biseksuelle og homoseksuelle blandt deres personale.”

 

DET FARVERIGE FLAG

Der findes mange symboler for Pride-bevægelsen, men det absolut mest kendte er regnbueflaget. Det multifarvede fl ag stammer fra Californien og blev skabt i 1978 af aktivist og kunstner Gilbert Baker, der med farverne ønskede at udtrykke glæde, skønhed og styrke.

 

Hvad står alle bogstaverne for?

I Danmark er den meste udbredte betegnelse for bevægelsen LGBTQIA, men i nogle lande tilføjes der også et P (for pansexual) og et K (for kink). Derfor bliver det ofte forkortet til LGBT+ for at inkludere alle.

  • LESBIAN En homoseksuel kvinde, der er romantisk og seksuelt tiltrukket af sit eget køn.
  • GAY En mand, der er romantisk og seksuelt tiltrukket af sit eget køn.
  • BISEXUAL En person, der er romantisk og seksuelt tiltrukket af alle køn.
  • TRANSGENDER Person med anden kønsidentitet end tildelt ved fødslen, eller som oplever at have mere end et køn.
  • QUEER Betyder egentlig ‘ualmindelig’. Er ofte en person, der ikke anerkender, at der kun er to køn, at heteroseksualitet er det normale, eller at kønsidentitet kun kan være mandlig eller kvindelig.
  • INTERSEX Person født med mere end ét biologisk køn, eller som på anden måde falder uden for den typiske definition af hunkøn eller hankøn. Begrebet dækker over fysiske karakteristika og har ikke noget at gøre med kønsidentitet eller seksuel orientering.
  • ASEXUAL En person, der ikke oplever seksuel tiltrækning til andre.

 

Kilder: lgbt.dk, sexlinien.dk, pride.com, lgbt.dk 

Netto-avisen