Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Sådan kommer du i gang med at hækle og sy

TEKST Redaktionen

Det har aldrig været mere hipt at sætte sig ned og lave sine egne ting med tråd, garn, pind og nål. Og det er en virkelig god og meditativ pause i din hverdag. Men hvor begynder du?

 

1. Lad os begynde med hækling, som bestemt ikke kun er for bedstemødre længere. Det første, du skal tjekke, når du står med hæklenål og garn i hånden, er, at de passer sammen. Der står en størrelse på både garnbanderolen og din nål – det tal skal passe sammen.

 

2. Dit hæklegarn skal helst være af bomuld eller noget andet fast garn. Det giver dig det bedste resultat.

 

3. Find en person, der kan hækle, og som har tid til at lære dig det. Det kan måske være et familiemedlem, som du gerne vil bruge lidt tid med. Ellers kan du tage den nemme løsning og finde hækleskoler på YouTube. Det er meget nemmere at lære at hækle, hvis du kan se på et par dygtige fingre, der gør det.

 

4. De første tre masker, du skal lære at hækle, er: luftmasker, fastmasker og stangmasker. Lær dem i den rækkefølge, det giver god mening i sværhedsgrad. Og øv dig derefter i at lave lige kanter!

 

5. Når du skal i gang med at sy, er det et lidt større projekt. Sørg derfor for, som det allerførste, at forventningsafstemme med dig selv. Begynd med lidt mindre projekter, og bevæg dig så langsomt op i sværhedsgrad.

 

6. En symaskine behøver ikke være dyr. Men find en, der har en god motor og ikke alt for mange indstillinger. Få styr på trådspænding af både over- og undertråd, og hvordan du laver sting for eksempel lige ud, zigzag og stræk.

Tip! Køb din sytråd på træspoler i stedet for plastik. Det giver et personligt og flot udtryk!

 

7. Du skal også bruge en skarp stofsaks, symaskinenåle, sytråd, knappenåle, opsprætter, målebånd, kridt, mønsterpapir og lækkert stof, selvfølgelig.

 

8. Et godt tip er at vaske, måske også tumble, og ikke mindst stryge stoffet, inden du begynder at sy. Så krymper det ikke overraskende meget, når det har fået sin færdige form. Brug også strygejernet til at presse sømme undervejs. Det bliver så pænt.

 

9. Find nogle mønstre, du kan overskue. Husk at tegne på vrangsiden, når du tegner dit mønster på stoffet. På ensfarvet stof kan det være lidt svært at afgøre, hvad der er ret og vrang – så vælger du bare.

 

10. Nu er du klar til at gå i gang! Gode projekter for sybegyndere kan for eksempel være en simpel pude, en mulepose, en sypude eller let børnetøj.

Tip! Du kan for eksempel hækle grydelapper, barnevognskæder, karklude, punge, penalhuse, rangler, små nuttede dyr eller en taske.

Netto-avisen