Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

10 tips til det ultimative ostebord

Inviter gæster til det store ostebord. Det er hyggeligt og enkelt, og serverer du osten med masser af lækkert tilbehør, kan det blive et rigtig festlig og overdådigt måltid. Vi giver dig ti tips og tricks til det ultimative ostebord.

1.Vælg forskellige oste

Vælg forskellige typer af oste både i farve (gule, hvidskimmel, blåskimmel, rødkit osv.), konsistens (fra faste til de bløde cremede brier) og mælk (ko-, gede- og fåremælk).

2. Sørg for nok ost

Hvis I kun skal spise ost, så regn med 200 -250 gram ost pr. person, er ostebordet tænkt som dessert eller lign., så regn med 100 gram ost pr. person.

3. Kiks eller brød

Vælg ikke for salt brød, da ost også er salt. Flute og landbrød har en neutral smag, og er ofte at foretrække frem for kiks, som tit er meget salt. Prøv at riste brød (f.eks. rugbrød) på panden i olivenolie, og server som en slags chips til.

4. Undgå kolde oste

Tag ostene ud af køleskabet ca. en time før servering, så de ikke er kolde. Når osten er 16-18 grader, folder smagen sig bedst ud.

5. De milde først

For at få mest ud af ostene, så start med at spise de milde oste, og slut af med de stærkeste. Det kan være svært at smage noget efter en krasbørstig blåskimmelost.

6. Hver ost sin kniv

Læg en kniv eller osteskærer til hver ost, så du ikke får blandet smagene.

7. Sødt tilbehør

Server frugt og nødder til ost, det søde matcher godt til det salte.

  • Friske figner, pærer og druer i mundrette stykker er dejligt.
  • Syltetøj, chutneyer og kompot af bær og frugt, smagt til med timian, fennikel og lignende er helt perfekt.
  • Nødder og mandler, som bliver ristet på panden med honning smager rigtig godt sammen med ost.

8. Masser af grønt

Bagte tomater, hele oliven og oliventapenade er lækkert tilbehør til ost, så alt det søde tilbehør ikke skal stå alene. Prøv også at servere en rå rødkåls- eller grønkålssalat med granatæble og appelsin.

9. Øl, vand eller vin

Det er en myte, at man skal servere rødvin til ost. Hvidvin, portvin og sherry, fungerer ofte bedre til ost. Øl er også et rigtig godt. Både for øl og vin er det godt at huske på, at milde vine og øl passer til milde oste, og kraftige vine og øl passer til stærke oste. Et alkoholfrit alternativt kan være letøl eller en lækker frisk cider. 

10.  Arranger osten fint

Arranger osten på rustikke spækbrædder og lertøjsfade med interessante overflader. Brug gerne mørke fade, som spiller flot mod de lyse oste. Arranger ostene fra mild til stærk. Pynt med frugt og grønt, men læg det ved siden af ostene og ikke ovenpå, så undgår du at tilbehøret tager smag. Server også tilbehøret i små skåle, fordelt på bordet, så alle kan nå og smage på det hele.

Netto-avisen