Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

10 tips til en kødfri dag

Det er godt for miljøet og for pengepungen at holde en kødfri dag. Har du svært ved at få ideer til interessante og gode alternativer til aftensmad og frokost, så får du her 10 gode ideer til retter uden kød.

1. Kødsovs med quorn

Quorn er et velsmagende alternativ til kød. Det er lavet primært af svampen Fusarium Venenatum og kan have en tekstur som hakket oksekød, kyllingestykker og lign. Perfekt i gryderetter og i kødsovs til spaghetti. Du bytter bare kødet ud med quorn. Quorn finder du ofte på frost.

2. Morsbrød – bedre end fars

Farsbrød uden kød, men med hakkede valnødder og champignon i stedet, smager fantastisk. Husk masser af hvidløg og krydderier som f.eks. timian.

3. Kødfri burger

Der behøver ikke at være en bøf i burgeren, for at den smager godt. Skift bøffen ud med en stegt Portobellosvamp, smagt til med soja og citron. Kom masser af guacamole (avokadocreme) eller skiver af tomat i bollen.

4. Grøn lasagne

Skift kødsovsen i lasagnen ud med spinat, hakkede champignon og hytteost, og lav bechamelsovs, som du plejer. Til et ildfastfad med lasagne, skal du bruge ca. 250 gram frossen spinat, 250 gram champignon og 200 gram hytteost. Tø spinaten op, knug væden fra, hak det sammen med champignonerne, og vend det hele med hytteost. Smag til med salt og peber. Læg spinat-champignon massen i lag med bechamelsovs, lasagneplader og evt. en tomatsovs, som du normalt ville gøre.

5. Falafel - Perfekt til madpakken

Pitabrød med falafel kan gøre selv den mest vegetarforskrækkede teenager glad for kødfri dag. Friturestegte kikærteboller kan fås på frost, hvis du ikke har mod på at lave dine egne.

6. Indisk dahl – mæt på linser og smag

Dahl eller daal, som det også kan staves, er en indisk linseret, som findes i mange varianter. Hvis du søger på nettet vil du finde et utal af opskrifter, som du kan lade dig inspirere af. En dahl består typisk af grøntsager, f.eks  spinat eller blomkål, som koges sammen med røde linser i kokosmælk. Hemmeligheden ligger i krydderierne, så husk dem. Følg opskriften og få en mættende og smagfuld bid af himlen.

7. Ratatouille – klassisk fransk uden kød

Ratatouille, er en klassisk ret fra Provence i Frankrig. Den består af auberginer, squash, løg og rød peber, som svitses i olivenolie. Tilsæt flåede eller hakkede tomater, og kog ved svag varme. Husk hvidløg. Server f.eks. pasta til.

8. Pizza

Pizza behøver ikke at være med skinke eller pølse. Eksperimenter med grøntsagspizza og skift kødet ud med f.eks. tynde skiver kartoffel med pesto, Aubergine og squash i skiver, eller løg og spinat. Kun fantasien sætter grænser.

Tips! Lav en bund til hver person, som så selv vælger fyld – så får alle deres yndlings-vegetarpizza.

9. Suppe

Grøntsagssupper er lækre og enkle at lave. Prøv f.eks. tomatsuppe eller ærtesuppe, som er to klassikere, de fleste kender til. Server ristet brød til suppen, hvis du mangler noget at bide i.

10. fyldte grønsager

Fyld peberfrugter, squash, auberginer eller portobellosvampe med en kødfri fars, som kan bestå af kogte ris, svampe, aubergine, squash, løg og lign. Drys med rasp og gratiner i ovnen med ost. Server ovnbagte kartofler i både til.

Netto-avisen