Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

3 slags lækre klejner

Find ud af, hvor klejnen kommer fra, og få tre forskellige ideer til, hvordan du kan servere klejnerne i år.

DEN KLASSISKE KLEJNE

Den sprøde, fedtede, lækre klejne er en klassiker i de fleste danske hjem, hvor det ikke er rigtig jul, før det dufter af friskkogte klejner. Her får du en nem og hurtig opskrift.

Det skal du bruge:

125 g blødt smør 
125 g sukker 
3 æg 
½ dl piskefløde 
1 økologisk citron 
ca. 500 g hvedemel 
2 tsk. bagepulver 
½ tsk. kardemomme
palmin til kogning

Sådan gør du:

Pisk smør og sukker luftigt, og tilsæt æggene ét af gangen. Rør derefter piskefløde og reven citronskal i. Bland nu mel, bagepulver og kardemomme, og sigt blandingen i æggemassen. Ælt det hele godt sammen, og stil dejen koldt i et par timer.

Rul dejen ud, og skær de ruderformede klejner ud. Skær et lille snit i hver rude, og vrid klejnen. Kog klejnerne i den varme palmin, til de er gyldne. Servér dem straks, mens de er lune!

 

Læs også: sjov bagedag med børnene

 

NORSKE KLEJNER MED CITRONGLASUR

De norske klejner er store, luftige, bløde og søde med en syrlig citronglasur – og smager ualmindelig godt.

Det skal du bruge:

20 g gær
1 dl mælk
50 g blødt smør
1 æg
35 g sukker
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. revet citronskal
250 g mel
palmin til kogning

Sådan gør du:

Rør gæren ud i den lune mælk, og rør derefter resten af ingredienserne i. Ælt godt, til dejen er smidig og blank. Lad den hæve i cirka en halv time. Rul derefter dejen ud og skær seks ruderformede klejner. Lav et snit i midten, og vrid klejnerne. Varm olien op i en gryde, og kog klejnerne til der lysebrune.

Rør lidt flormelis og citronsaft sammen til en lækker, tyk glasur, og pynt klejnerne, mens de stadig er lune, og server dem straks.

 

MØNSKE KLEJNER MED ÆBLEGELÉ

På Møn har de et helt særligt forhold til klejnerne, som i deres version ikke skal vrides og helst serveres med en klat kold æblegelé.

Det skal du bruge:

500 g mel
1 tsk. hjortetaksalt
1 spsk. sukker
200 gram smør
2 æg
1 dl mælk
lidt æblegelé

Sådan gør du:

Bland mel, hjortetaksalt og sukker i en skål. Skær smørret i mindre tern, og smuldr det sammen med melet. Ælt derefter æg og mælk ind i dejen, indtil den er fast, og stil den koldt i en times tid. Rul derefter dejen ud, og skær de klassiske ruderformede klejner – uden hullet i midten, da de ikke skal vrides. Kog dem i den varme palmin, til de er gyldne, og servér dem straks med en lille klat æblegelé på toppen

 

Læs på Lime.dk: Smuk julekrans i nordisk stil

 

EN MIDDELALDERLIG SPISE

Den sprøde krøllede klejne er den ældste julekage, vi kender, og blev allerede i middelalderen kogt i usaltet svinefedt. Frem til 1800-tallet skete al madlavning over åbne ildsteder, og det betød, at man ikke kunne bage kager, som vi gør det i dag. Derfor var kogt bagværk som klejner meget populært! Ikke kun i forbindelse med julen, men til festlige lejligheder hele året rundt.

 

TIP!

Klejner smager allerbedst, når de er lune, sprøde og friskkogte. Men skulle der være nogen til overs dagen efter, så fortvivl ej. Du kan også sagtens bruge de smukt vredne kager som hyggeligt, hjemmelavet pynt til juletræet eller i vinduet. Bind bare et smukt bånd om klejnen og voila!

 

Billede fra All Over Press

Netto-avisen