Indkøbsliste

Rediger produkt

Gem

Grand Cru

Begrebet "Grand Cru" betyder direkte oversat fra fransk “stor vækst”. Begrebet forbindes med kvalitet eller måske endnu mere præcist et potentiale for kvalitet, som mange steder er reguleret af love eller beskyttet af brugsret.


I Frankrig, hvor brugen af begrebet af størst, ses det på etiketter fra en række områder og fortolkningen af ”stor vækst” kan spænde bredt – man kan derfor ikke sætte lighedstegn mellem en Grand Cru vin fra for eksempel Bourgogne og en fra Bordeaux. Det afhænger af områdets individuelle regler for brugen af begrebet.

BOURGOGNE OG ALSACE

I Bourgogne og Alsace defineres Grand Cru ud fra en række nøje udvalgte og navngivne marker. Vine lavet af druer høstet fra disse marker, må efterfølgende få stemplet ”Grand Cru” på etiketten.

Markernes beliggenhed, jordbundsforhold og mange andre forhold danner basis for at lave områdets bedste vine. Men vinmageren vil være den afgørende faktor, der i bedste fald formidler det fulde potentiale gennem vinen.

Det er der dog ingen garanti for, og eftersom hver mark kan være inddelt i mange parceller med forskellige ejere, kan vine fra samme Grand Cru mark være markant forskellige i smag og kvalitet.

I Bourgogne har hver enkelt Grand Cru mark sin egen appellation, for eksempel ”Grand Cru Clos de Vougeot”. Omvendt har man i Alsace én samlet appellation; ”Alsace Grand Cru”, som dækker 51 individuelle, navngivne marker.

BORDEAUX

I Bordeaux har Grand Cru begrebet en anden betydning. Her er det slottene, det vil sige producenterne, der har Grand Cru status, og dette gælder uanset om slottene skifter ejer eller tilkøber nye marker.

Betydningen varierer en smule indenfor selve Bordeaux. På venstrebred har man en yderligere inddeling af Grand Cru slottene i 5 kategorier. Samlet kaldes systemet ”Grand Cru Classé” og det kan beskrives som en klassifikation, hvor 1. Cru er finest og 5. Cru er mindst fin.

I alt er 87 slotte klassificeret i det, der kendes som ”1855-klassifikationen” – heraf ligger 27 i Sauternes (hvor der kun findes 3 kategorier).

Slottenes status ændres så godt som aldrig, til trods for at klassifikationen blev lavet tilbage i 1855. Faktisk er kun en enkelt ændring foretaget!

Der findes mange slotte i Bordeaux, der ikke er inkluderet i klassifikationen, og slottene med Grand Cru status udgør med få undtagelser den kvalitative top af producenterne på venstrebred.

 

På højrebred kan slottene i Saint Emilion også opnå Grand Cru status, men efter en anden inddeling. 3-trinsraketten hedder nedefra og op:

  • ”Grand Cru Classe”
  • ”Premier Grand Cru Classé B”
  • ”Premier Grand Cru Classé A”.

Klassifikationen revurderes officielt hver tiende år, og slottene har derfor mulighed for at skifte position i systemet.

Nedenunder Grand Cru Classé ligger kategorien Grand Cru. Trods Pomerol appellationen har mange velrenommerede slotte, findes der ingen klassifikation i Pomerol og dermed heller ingen officiel anvendelse af begrebet Grand Cru.

 

I Champagne bruges betydningen på en helt tredje måde idet Grand Cru her referer til udvalgte kommuner, dvs. ikke nede på markniveau som i Bourgogne og Alsace, men en lidt bredere geografisk afgrænsning, der inkluderer flere marker. Ud af Champagnes 320 kommuner har blot 17 Grand Cru status, og begrebet må kun anvendes på etiketten, hvis alle druer kommer fra Grand Cru kommuner. Hvis der er tale om druer fra en enkelt kommune, må kommunens navn også anføres.

Netto-avisen